کارگاه های تخصصی

کارگاه ماشین سازی


کارگاه ماشین‌سازی گروه صنایع بی ‌‌تی‌ اس مسئولیت طراحی، ساخت و راه‌اندازی انواع ترانسفرماشین‌ها، ماشین‌های مخصوص و سایر تجهیزات مورد نیاز فرآیند تولید انبوه قطعات را بر عهده دارد. طراحی و ساخت کلیه اجزاءِ مکانیکی و کنترلی (برق و الکترونیک) ترانسفرماشین‌ها، فک‌های نگهدارنده محصول، میزهای ایندکس، میزهای دستگاه‌های فورج و ... در این کارگاه صورت می‌گیرد. با توجه به ماهیت اصلی این کارگاه، هماهنگی پیوسته‌ی آن با کارگاه‌های بخش تولید از اهمیت به‌سزایی برخوردار است که این موضوع از ویژگی‌های منحصربه‌فرد گروه صنایع بی ‌‌تی ‌اس محسوب می‌شود. وجود این هماهنگی، تولید انبوه قطعات پیچیده و جدید را با حداکثر دقت و در حداقل زمان، امکان‌پذیر می‌سازد.
ساخت ترانسفرماشین‌های CNC و ماشین‌های مخصوص CNC و سایر اجزای خطوط تولید، توسط انواع ماشین‌های ابزار از قبیل تراش و فرِز CNC، بورینگ، دِریل‌ رادیال، اِسپارک، وایِرکات، ماشین‌های مختلف سنگ سمباده و ... انجام می‌گردد.
در این کارگاه، مجموعه نرم‌افزارهای مختلف مهندسی به خدمت گرفته می‌شود تا فرآیند طراحی، شبیه‌سازی و تحلیلِ قبل از شروع ساخت با دقت مطلوب انجام گردد. با بهره‌گیری از این نرم‌افزارها مراحل ساخت و ماشینکاری قطعات از ابتدا تا رسیدن به مرحله نهایی با جزئیات کامل شبیه‌سازی شده و برای سیستم کنترلی دستگاه آماده می‌شود و بدین ترتیب، امکان فرایند ماشینکاری بر روی قطعات فراهم می‌گردد. دقت مونتاژ اجزاء به‌کار رفته در یونیت‌ها و ترانسفرماشین‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است که در کارکرد نهایی دستگاه بسیار مؤثر می‌باشد.

کارگاه ابزارسازی


گروه صنایع بی ‌‌تی ‌اس دارای محصولات بسیار متنوع در سایزهای مختلف می‌باشدکه از لحاظ ابعاد و اشکال بسیار متفاوت می‌باشند. از این رو برای ماشینکاری بر روی این قطعات به ابزارآلات مختلفی در ایستگاه‌های کاری ترانسفرماشین نیاز است. این ابزارآلات و نگه‌دارنده‌های آن‌ها با استفاده از ماشین‌های مخصوص ابزارسازی، در این کارگاه طراحی و ساخته می‌شود. وجود فضای تخصصی ابزارسازی، جزءِ تکمیل‌کننده‌ی کارگاه ماشین‌سازی است که در تولید با کیفیت میلیونی، نقش به سزایی دارد.

کارگاه قالب سازی


کلیه قالب‌های مورد نیاز کارگاه‌های تخصصی بی‌‌ تی‌ اس (کارگاه فورج-پرسکاری و ماشینکاری)، با تکیه بر توان تولیدی گروه صنایع بی ‌‌تی ‌اس در کارگاه تخصصی قالب‌سازی طراحی و ساخته می‌شود. انعطاف پذیری در چیدمان خطوط تولید و پاسخ‌گویی به نیازهای گوناگون صنعت اتصالات و شیرآلات، نتیجه این توانمندی منحصربه‌فرد است. علاوه بر این، پشتیبانی و تعمیرات به ‌هنگام قالب‌های مورد نیاز به عنوان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر در فرآیند تولید، در این کارگاه انجام می‌شود.

کـارگـاه فورج-پرسـکـاری


کارگاه فورج-پرسکاری شامل دستگاه‌های متعدد از جمله پرس‌های فورج، اره‌های اتوماتیک، کوره‌های پیش‌گرمایش، دستگاه پلیسه‌گیری، دستگاه آرایش و شات‌بلاست است. در این کارگاه برای تولید محصولات در ابتدا میلگردهای برنجی برش داده می‌شوند. سپس قطعات درون کوره‌های پیش‌گرمایش قرار می‌گیرد تا به منظور عملیات شکل‌دهی در قالب آماده گردد. پس‌ از مرحله پیش گرمایش، قطعات گرم شده درون قالب‌های مخصوص به هر قطعه قرار گرفته و فورج می‌گردد. سپس قطعه حاصله در قالب‌های آرایش قرارگرفته و زائده‌های قطعه تولید شده از مرحله قبل حذف می‌شوند. در ادامه همه قطعات شسته شده و شات‌بلاست می‌گردند و آماده مرحله ماشینکاری یا آبکاری می‌شوند.

کارگاه ماشینکاری


قطعات تولید شده در بخش فورج و پرس جهت ادامه فرآیند تولید به کارگاه تخصصی ماشینکاری وارد می‌شوند. این بخش دارای انواع ترانسفرماشین‌های پیشرفته می‌باشد. ترانسفرماشین‌ها، انجام چندین عملیات ماشینکاری از جمله تراشکاری، سوراخ کاری، دنده تراشی و ... را به صورت هم‌زمان بر روی قطعات امکان‌پذیر می‌سازد. با استفاده از این ماشین‌ها فرآیند تولید قطعات با سرعت بسیار بالا و حداکثر دقت ممکن انجام می‌پذیرد. تعداد و نوع ترانسفرماشین‌های به‌کار رفته در این کارگاه به همراه ابزارهای مخصوص نصب شده روی آن‌ها در نوع خود منحصربه‌فرد بوده و قابلیت تنوع در تولید را به خوبی ایجاد نموده‌اند. تمامی ترانسفرماشین‌های به‌کار رفته در این بخش بر اساس فناوری ایرانی و در گروه صنایع بی ‌‌تی ‌اس طراحی و ساخته شده‌اند.

کارگاه آبکاری اتوماتیک


فرآیند پوشش‌دهی و انجام آبکاری روی محصولات تولیدی در کارگاه تخصصی آبکاری انجام می‌گیرد. این فرآیند علاوه بر اثر مستقیم بر ظاهر نهایی محصول، منجر به عملکرد مطلوب و افزایش طول عمر قطعه می‌شود. به‌کارگیری دستگاه‌های شستشو و آبکاری نیکل-کروم تمام اتوماتیک در این کارگاه، بروز خطای انسانی در این فرآیند پیچیده و حساس را به حداقل می‌رساند. همچنین کنترل دقیق و پیوسته فرآیند پوشش‌دهی به صورت تمام مکانیزه، علاوه بر بهینه‌سازی غلظت الکترولیت و جریان‌های اعمالی به محصولات مختلف، آبکاری کلیه سطوح داخلی و خارجی را در پیچیده‌ترین قطعات برنجی تضمین می‌کند.

کارگاه مونتاژ


پس از بررسی دقیق محصولات در بخش QC و تأیید آن‌ها، محصولات وارد کارگاه مونتاژ می‌شوند. در این کارگاه عملیات مونتاژ به دو صورت اتوماتیک و دستی صورت می‌پذیرد. در دستگاه‌های اتوماتیک‌ هر یک از بخش‌های مختلف یک محصول مستقل از یکدیگر به دستگاه مونتاژ داده می‌شود و در ایستگاه‌های مختلف به بدنه اصلی اضافه می‌گردد. در مونتاژ دستی این روال با کمک نیروی انسانی انجام می‌شود. مونتاژ کلکتورهای طرح بی ‌تی ‌اس و کلکتورهای شیرمونتاژ نیز در این کارگاه انجام می‌شود و پس از مونتاژ مورد آزمون قرار می‌گیرد. پس از کنترل کیفیت محصول مونتاژ شده در نهایت بسته‌بندی محصولات انجام می‌شود.

کارگاه تولید لوله چند لایه


لوله‌های پنج لایه PE-Xb/Al/PE-RT (Type II) در سایزهای 16-63 میلیمتر در کارگاه لوله گروه صنایع بی ‌‌تی ‌اس تولید می‌شود. به‌کارگیری خطوط تولید به‌روز و مواد اولیه بسیار مرغوب در این کارگاه موجب گردیده است پیوستگی کیفیت لوله همواره حفظ شود. استفاده از ترکیب لایه داخلی PE-Xb و لایه خارجی PE-RT (Type II) موجب شده است لوله پنج لایه بی ‌‌تی ‌اس لایه داخلی مقاوم در برابر دمای بالا داشته باشد و در عین حال به علت وجود PE-RT در لایه خارجی اجرای آسان و مقاوم به ضربه را دارا باشد. در این کارگاه فرآیند تولید لوله به صورت پیوسته تحت بررسی و نظارت سیستم کنترل کیفی بوده و تمامی آزمایش‌های لازم در آزمایشگاه تخصصی بی ‌‌تی ‌اس صورت می‌پذیرد.